Afacerea cu struti (partea I)

afacere-cu-struti

I. Planificarea

Cresterea strutilor in ferme, ca orice alta activitate desfasurata intr-o ferma, trebuie sa fie planificata atent.
Deoarece exista mai multe sisteme de crestere a strutilor in ferme, crescatorul trebuie sa detina cunostinte solide despre aceasta industrie, pentru a lua deciziile corecte. Aceste alegeri vor determina marimea capitalului investit, managementul folosit si succesul afacerii.

Cresterea strutilor presupune sisteme variate care pot fi aplicate cu succes in cadrul aceleiasi ferme. Cel mai adecvat sistem poate fi ales tinand cont de factori, precum: marimea fermei, locatie, clima. Deoarece managementul este de importanta majora, crescatorul trebuie sa decida care sunt functiile pe care le pot indeplini strutii si are sunt cele ce ii revin lui (avand in vedere clocirea si cresterea puilor pana la trei luni). De la varsta de trei luni pana la sacrificare, factori precum marimea fermei si capacitatea de a furniza hrana vor capata importanta in alegerea unui anumit sistem.
Strutii pot fi achizitionati la orice varsta, incepand de la o zi pana la pasari mature, la preturi veriind in functie de sex si varsta. Strutii sunt, de regula, achizitionati de la crescatorii privati.

Metoda recomandata de initiere a unei afaceri in acest domeniu depinde de producatorul potential, accesul la capital, tipul de facilitati disponibile etc. Pentru majoritatea indivizilor cel mai bun afacere consta in a achizitiona pasari cu varste cuprinse intre 3 si 6 luni. La aceasta varsta, puii sunt suficient de maturi, si nu foarte costisitori.Este important sa se inceapa cu un stoc de pasari de calitate, fara legatura de sange intre exemplare. Un producator ar trebui sa faca achizitia de la un crescator cu reputatie, care garanteaza fertilitatea si sanatatea pasarilor.

II. Achizitia
Potentialii cumparatori trebuie sa decida in ce moment al ciclului de productie ei intra in aceasta industrie si unde doresc sa se plaseze in viitor.
Pasarile cresc foarte rapid, si este important ca fermierul sa fie pregatit cu spatiu de crestere adaptat la orice tip de conditii meteorologice.
Pasarile pot fi achizitionate in orice stadiu de dezvoltare, iar aceste decizii trebuie sa se bazeze pe situatia financiara a cumparatorului si experienta sa in domeniu. Sunt mai multe variante de a patrunde in afacerea cu struti, fiecare cu avantaje si dezavantaje.

Optiunea 1 – Achizitionarea de oua fertile. Aceasta este probabil cea mai ieftina cale de achizitie dar prezinta un grad ridicat de risc si necesita fonduri insemnate pentru echipamentul de incubatie; ar trebui aplicata doar de producatorii experimentati.
Achizitionarea de oua sau pui abia clociti este cea mai putin costisitoare metoda de a cumpara un strut dar prezinta dezavantaje. Mortalitatea este foarte crescuta la oua si pui abia iesiti din oua, fiind necesar echipament pentru incubat. Exista posibilitatea de a avea prea multi pui de acelasi sex. De asemenea, pasarile nu se reproduc pana la varsta de 2-3 ani. Aceasta este probabil cea mai riscanta cale de a incepe productia de struti, datorita problemelor potentiale cu clocirea si cresterea puilor foarte mici

Optiunea 2 – Pui tineri: Pui pot fi achizitionati de la varsta de o zi, pentru un pret rezonabil de mic. Aceasta este, de asemenea, o cale mai putin costisitoare de a patrunde in bransa, dar mortalitatea este ridicata in acest stadiu. Producatorii experimentati sunt mai bine pregatiti pentru a face fata problemelor aparute la cresterea puilor mici.

Optiunea 3 – Pui de 3-6 luni: preturile fluctueaza mult la aceasta varsta, dar este mai facil chiar si pentru un cumparator neexperimentat sa distinga intre pasari de calitate ridicata si pasari de calitate redusa. Acest intreval de varsta este probabil cea mai populara pentru achizitie, intrucat pasarile dezvolta imunitate si sunt adaptate la conditiile meteorologice.Pasarile de acesata varsta sunt usor de manevrat si ofera noului venit o „perioada de adapare” inainte de maturizare. Puii de aceasta varsta pot fi apreciati in functie de marime si conformatie, sexul este cunoscut si sunt mai putin costisitori ca adulti.
Dezavantajele rezida in faptul ca rata mortalitatii este in continuare crescuta dupa 6 luni, pasarile se reproduc incepand cu varsta de 2-3 ani iar puii pot fi sau nu asigurabili.

Optiunea 4 – Pasari tinere, de 6 luni-1 an: La aceasta varsta pasarile sunt foarte rezistente, si sunt apreciate cu usurinta in functie de starea de sanatate si greutate. La varsta de 6 luni pasarile pot fi asigurate, oferind oarecare protectie noului fermier. La aceasta varsta, pasarile nu necesita atentie deosebita, in afara de hranire si observare.

Optiunea 5 – Struti de 1-2 ani: Aceste pasari, desi mai costisitoare, ofera cumparatorului posibilitatea de a intra in productie incepand cu anul urmator. Sunt foarte rezistente si isi vor dovedi caracteristicile specifice pasarilor mature, pentru imperechere.Necesita atentie redusa si se apropie de greutatea pasarilor mature. Pot fi apreciate dupa marime si conformatie, mortalitatea nu reprezinta un factor important de risc, iar pasarile sunt asigurabile. Cu toate acestea, pasarile se afla la distanta de 1-2 ani de perioada de reproducere iar potentialul lor reproductiv este necunoscut.

Optiunea 6 – Pasari pentru reproducere: preturile sunt mult mai mari, dar se poate realiza o monitorizare a productiei. Trebuie avut in vedere ca la achizitionarea ca urmeaza a se creste pui, iar echipamentul pentru incubatie si amenajarile pentru pui trebuei de asemenea sa fie adecvate.Stocul pentru reproducere va avea potential timp de 20 ani, si ar trebui sa produca venituri insemnate la investitia initiala.Avantajele si dezavantajele sunt aceleasi ca in cazul strutilor de 1-2 ani, cu deosebirea ca pasarile se afla mai aproape de perioada de reproducere.

Optiunea 7 – Intretinerea pasarilor: Intretinerea pasarilor de toate varstele este un serviciu disponibil in anumite ferme. Preturile variaza de la o ferma la alta. De obicei se solicita o parte din productie sau/si o taxa lunara, pentru intretinerea pasarilor dvs. Strutii pentru reproducere sunt vanduti individual sau in cadrul unei perechi. Aceste pasari sunt asigurabile, potentialul lor productiv este cunoscut, si deoarece nu exista timp de astepare pana la reproducere, are loc o mai rapida amortizare a capitalului investit.Dezavantajele constau in faptul ca pasarile adulte sunt mai costisitoare, incubatia si clocirea necesita echipament special si cunostinte, si exista riscul mortalitatii la cresterea puilor pana la varsta la care pot fi vanduti.

Optiunea 8 – Oportunitati de investitie: Unii indivizi nu doresc sa detina pasari individuale, ori nu detin terenul sau timpul necesare pentru a creste aceste pasari. Sunt accesibile investitiile in grupuri de pasari sau ferme special concepute pentru investitori. Profiturile sunt distribuite in functie de rata de succes a unei ferme. O alta optiune o reprezinta achizitionarea de actiuni.

Optiunea 9 – Orice combinatie intre variantele de mai sus.

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.