Constructia fermei de struti (partea II)

group

Ponturi pentru construirea tarcurilor

„Roata carului”
Aceasta metoda de constructie a tarcului este extrem de utila, dar se poate dovedi costisitoare datorita dimensiunii constructiei. Tarcurile pentru reproducere sunt aranjate in cerc, in jurul unui „butuc” complet acoperit.
Aceasta metoda ofera acces rapid la toate cuiburile, hrana si apa, asigurand, in acelasi timp o rezerva pentru alimente sau alte obiecte. Intre tarcuri sunt plasate carari.

Tarcuri exterioare pentru puii de strut
Puii de strut trebuie sa fie plasati in tarcuri optime pana la varsta de 4-5 luni. Mutarea lor trebuie evitata, pentru a reduce stresul.
Marimea tarcurilor exterioare trebuie largita pe masura trecerii timpului, avand in minte regula de „4,6 metri patrati/strut”.
Puii tineri trebuie separati in grupuri de varsta asemanatoare, pentru a evita ranirea celor mici de catre strutii mai mari.
De la aprox. 8 luni pana la 18 luni, strutii au greutatea asemanatoare, astfel incat pot fi tinuti in acelasi tarc. Tarcurile mari pot fi despartite prin garduri temporare (panza sau plastic) pentru a separa puii foarte mici in grupuri care nu au mai mult de 4 saptamani.
Pe masura ce puii cresc, ingradirea temporara poate fi eliminata, largind strucura tarcului. Cand puii ating 4-5 luni, diferenta de varsta nu mai reprezinta o problema, astfel incat unele tarcuri pot fi unite, oferind un spatiu mai mare puilor.

Garduri exterioare
Gardurile pentru puii mai mari si pentru adulti trebuie sa aiba o inaltime de cel putin 1,5 metri si sa fie construite din 5-7 randuri de sarma neghimpata, neteda. Randul de sarma de jos trebuie sa fie suficent de inalt incat sa permita ingrijitorului sa scape de masculii agresivi. Uneori se foloseste plasa de sarma la gardurile exterioare pentru a tine la distanta pradatorii, dar nu se recomanda a fi folosita in cazul tarcurilor, deoarece strutii se pot rani in ea.
Stalpii gardului trebuie plasati in afara tarcurilor.

Tuburile pentru incarcare si tarcurile pentru captare trebuie sa fie de cel putin 2,4 metri inaltime, constructii solide pentru a preveni ca pasarile sa evadeze. Gardurile tarcurilor pot fi construite din numeroase materiale si trebuie sa fie inalte de 1,5-1,6 metri.Gardul de imprejmuire a terenului poate fi construit din gard de sarma, gard din zale de metal sau plasa din plastic. Gardurile din sarma impletita sunt de asemenea folosite cu succes. Gardurile inalte de 1,5 metri vor putea retine un strut adult. Aproape toate gardurile au o parte superioara fina, pentru ca strutii sa nu se raneasca in sarma. Gardurile nu trebuie ingropate in pamant, ci deschise in partea inferioara.
Se recomanda plasarea unor garduri duble intre pasuni pentru ca masculii sa nu se raneasca intre ei in lupta, cu o distanta de cel putin 1,8 metri intre ele.

Nu folositi niciodata sarma ghimpata care poate cauza serioase leziuni strutilor. Daca se amplaseaza gard viu sau un paravant intre tarcuri, se asigura intimitate in timpulsezonului de imperechere.
Gardul de plastic si paravantul pot fi folosite pentru a crea despartituri temporare in tarcurile exterioare. Trebuie remarcar faptul ca puii de strut pot evada prin gaurile de plasa (iar animalele de prada pot intra). Cand puii sunt mici, trebuie blocata temporar partea de jos a gardului la o inaltime de 0,3-0,6 metri pentru acest tip de gard.

Este important ca gardurile sa fie construite dintr-un material neted si flexibil pentru a reduce riscul de ranire a strutilor. Gardul nu trebuie sa aiba colturi ascutite. Incepand cu varsta de 6 luni, gardul ar trebui sa aiba 1,5-1,6 metri in inaltime. Materialul folosit poate fi plasa cu ochiuri/zale, sarma 2×4, etc.

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.