Hranirea puilor de strut (partea IV)

hranirea-puilor-de-strut

VII. Ratii recomandate

Urmatoarele ratii sunt recomandate pana la varsta taierii:

1. Ratia de pre-start
Trebuie administrata din prima zi pana la 8 saptamani. Puiiul trebuie sa ajunga la o greutate de +/- 18kg. Ratia trebuie sa aiba un inalt continut energetic (sa contina +/- 55% cereale), si trebuie suplimentat cu un nivel de proteine de 22%, la care se adauga aminoacizi esentiali. Combinatia optima va asigura o crestere armonioasa si va minimiza pierderile. Puii de aceasta varsta nu pot fi hraniti cu o cantitate prea mare de fibre.
2. Ratia de start
Cand se atinge greutatea de 18 kg (+/- 8 saptamani), strutii pot fi trecuti pe ratia de start. Aceasta trebuie administrata pana ce puiul atinge greutatea de 45 kg (varsta de +/- 16 saptamani). Ratuia de start trebuie sa contina un nivel ridicat de energie (+/- 50% cereale), suplimentata cu +/- 20% proteine. Deoarece puii la aceasta varsta consuma mai mult, se poate administra furaj grosier pana la 20%.
3. Ratia de crestere
Puii sunt trecuti pe acest tip de ratie cand ating greutatea de 45 kg (la varsta de +/- 4 luni).
Aceasta ratie poate fi mentinuta pana se atinge greutatea de 65 kg (+/- 6 luni). Ratia de crestere are minim nivel de energie asigurat de +/- 40% cereale si 16% proteine, ajutand strutii sa atinga maximum de greutate.
4. Ratia de finis(terminare)
Se aplica strutilor cu o greutate de 65-95 kg (la varsta de +/- 10 luni). In aceasta perioada, aripile sunt taiate.,dupa care pasarea va manifesta necesitati de hranire mai puternice, mancand astfel mai mult. Nivelul de energie oferit de aceasta ratie variaza de la mediu la scazut, +/- 25% cereale, suplimentat de 14% proteine. Furajul grosier este de +/- 70%.
5. Ratia de taiere
Cand se atinge greutatea de 95 kg, rata de crestere a strutului scade. Se poate astfel administra o ratie mai putin concentrata pentru a reduce costurile inutile cu hranirea. Ratia de taiere consta in principal din furaj (+/ 90%), constand din lucerna, suplimentata cu o sursa de proteina (12%). Aceasta ratie poate fi administrata pana se atinge maximum de greutate de 110 kg (varsta de 14 luni).
6. Ratia de mentinere
Pasarile care cantaresc 110-120 kg au atins varsta adulta. Daca aceste pasari nu sunt taiate, ci sunt tinute pentru reproducere, pot fi trecute pe un program de intretinere.
Aceasta ratie consta, in principal, din furaj cu un nivel de proteine de 10-12%. Pasarile primesc hrana suplimentara inca doua luni dupa ce au fost taiate aripile. In aceasta perioada pasarile pot fi puse din nou pe ratie de taiere. Este esential ca strutii sa primeasca suficiente vitamine si minerale.

Urmatorul capitol:

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.