Totul despre strut

strut2

Strutul (Struthio camelus) este o pasare  care traieste în Africa si apartine de grupa pasarilor alergatoare, fiind cea mai mare pasare care traieste în prezent pe pamânt. Strutul african care traieste acum în desertul  Sahara a fost raspândit în trecut si pe teritoriul  Asiei de vest. Penele ca si în unele regiuni carnea strutului fiind apreciata de om a dus la disparitia speciei de pe teritoriul asiatic.

Masculul atinge înălţimea de 210 până la 275 cm, având o greutate de 100 – 130 kg, putând atinge 150 kg, femelele sunt mai mici având înălţimea de 175 – 190 cm şi greutatea de 90 – 110 kg.

Masculul are pene albe şi negre în trecut erau foarte apreciate, pe când femela are un penaj de culoare mai spălăcită cenuşie, puii având o culoare asemănătoare ca femela. Picioarele lungi ale struţului sunt de culoare cenuşie, cenuşiu albăstrui lipsite de pene, la mascul în perioada de împerechere picioarele sunt de culoare rozacee putând fi văzute de la distanţă.

Pasărea are un gât golaş lung, capul struţului fiind mic în raport cu mărimea păsării, ochii în schimb au un diametru de 5 cm, fiind în cadrul vertebratelor terestre ochii cei mai mari.

Bazinul strutului ventral (dedesubt) are simfiza pubiana (Symphysis pubica) închisa, care este un caz de exceptie la pasari.Strutul are o musculatura a picioarelor puternic dezvoltata, ca o adaptare la alergare, atingând o viteza de 70 km/h, pe când timp de o jumatate de ora pasarea poate alerga cu o viteza de 50 km/h.

Astfel, o alta particularitate caracterstica numai strutului este faptul ca, prin adaptare la fuga, pasarea are numai doua degete (Didactylie) la picior, picioarele folosind si ca o arma de temut. Degetele au gheare puternice ce ating o lungime 10 cm.

Osul pieptului (Sternum) este plat (lat. Ratis) la toate varietatile de struti, din care cauza pasarea are o centura scapulara dezvoltata cu oasele (Os coracoideum) si (Clavicula).
Aripile strutului sunt relativ mari, daca luam în considerare ca este o pasare adaptata la alergare, care nu poate zbura, aripile fiind folosite la pastrarea echilibrului corpului în timpul alergarii, sau în perioada împerecherii.
Glasul masculului poate fi auzit în perioada împerecherii, fiind asemanator cu glasul leului, pe când glasul puilor este mai melodios.

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.